Συμμετοχή του ΠΜΣ «ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» στην 1η εκδήλωση για τη Βιοοικονομία στην Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του ΠΜΣ «ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ:ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» στην 1η εκδήλωση για τη Βιοοικονομία στην Ελλάδα.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11/5/2019 αντίστοιχα, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι καθηγητές του ΠΜΣ “ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ” του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του ΠΜΣ συμμετείχαν ύστερα από πρόσκληση, στην 1η εκδήλωση για τη Βιο-οικονομία στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Βιο-οικονομίας στο Goethe Institut στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση, σε ολόκληρο το διήμερο, παρουσιάστηκαν θέματα, τα οποία κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων σε μία κατάμεστη αίθουσα, σχετικά με δράσεις Βιο-οικονομίας στην Ελλάδα, επιχειρηματικότητα στη Βιο-οικονομία, Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Βιο-οικονομία, ευκαιρίες χρηματοδότησης από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελληνικές Πολιτικές σχετικά με τη Βιο- & Κυκλική οικονομία, καθώς και έγινε εποικοδομητική δικτύωση Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων και κρατικών Φορέων.

Μεταξύ των άλλων, στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες, ο Dr. Christian Patermann, πρώην Επίτροπος περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρωτεργάτης στην διατύπωση και υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Βιο-οικκονομία στην Ευρώπη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειάς κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνική στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και την ανάγκη υιοθέτησης εθνικής στρατηγικής για τη Βιο-οικονομία, ο εκπρόσωπος του Bio Based Industries Joint Untertaking, της Ε.Ε με παρουσίαση του αντίστοιχου χρηματοδοτικού εργαλείου ειδικά για τη Βιο-οικονομία στο πλαίσιο του HORIZON 2020, ο εκπρόσωπός της Ιταλικής εταιρίας Novamont, πρωτοπόρου σε τεχνολογίες βιο-διυλιστηρίων βιομάζας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης καθώς επίσης και πλήθος άλλων εκπροσώπων φορέων, Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Walter Stechel, ενώ το συντονισμό και την οργάνωση της όλης εκδήλωσης είχε η Δρ. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου από το Ελληνικό Φόρουμ Βιο-οικονομίας. Επιπλέον, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και έκθεση προϊόντων βιολογικής βάσης από επιχειρήσεις της Ιταλίας και από το ΑΠΘ συμμετείχε η ομάδα Panther Racing AUTh, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με παρουσίαση του πρωτοτύπου αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, τα μη μηχανικά μέρη της οποίας είναι εξολοκλήρου από υλικά βιολογικής βάσης.

Από το ΠΜΣ “ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”, συμμετείχε με δύο εισηγήσεις ο Επίκουρος Καθηγητής Δασικής Οικονομικής και Καινοτομίας, κ. Μάριος Τρίγκας, που αφορούσαν την παρουσίαση του ΠΜΣ “ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”, καθώς και την “Βιο-οικονομία των Δασών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και του πολυλειτουργικού τους ρόλου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας”. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι καθηγητές του ΠΜΣ κ.κ. Τσιτσώνη Θέκλα Καθηγήτρια ΑΠΘ, ο κ. Μπαρμπούτης Ιωάννης Καθηγητής ΑΠΘ, ο κ. Παπαδόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δρ. Παπασπυρόπουλος Κωνσταντίνος και η Δρ. Λαζαρίδου Δήμητα, διδάσκοντες του ΠΜΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΜΣ και η συνολική παρουσία των φοιτητών και καθηγητών, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια αναφορικά με το περιεχόμενο των σπουδών, το αντικείμενο των μαθημάτων, τις δράσεις που υλοποιεί το ΠΜΣ και το κλίμα συνεργασίας που έχει καταφέρει να αναπτύξει σε αυτό το πολύ μικρό διάστημα της λειτουργίας του. Το ΠΜΣ αξιολογήθηκε ως πολύ πρωτοποριακό, καθώς όπως ανέφερε και ο κ. Patterman, πέρυσι το 2018 λειτουργούσαν μόνο 6 Μεταπτυχιακά Προγράμματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα τη Βιο-οικονομία και φέτος 35 από τα οποία μόνο τα 3 στην Ελλάδα! Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το Σάββατο 11/5 και τα μέλη του ΠΜΣ έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας θέσει τις βάσεις για εποικοδομητικές συνέργειες και συνεργασίες στο μέλλον στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΜΣ αλλά και ευρύτερα!

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας προς το Ελληνικό Φόρουμ Βιο-οικονομίας για την τιμητική αυτή πρόσκληση, την άψογη οργάνωση και φιλοξενία και το όμορφο και εξαιρετικά πρωτοποριακό αυτό διήμερο στην ανοιξιάτικη Θεσσαλονίκη!

Για το ΠΜΣ

“ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”


Download

Photo Gallery

20190510_154850

2

3

4


Previous
Next